Verdiepende RI&E bij Beeldschermwerk

Op één dag je Risico Inventarisatie & Evaluatie en Plan van Aanpak gereed, waarbij wij meteen de actiepunten aanpakken zodat jouw organisatie voldoet aan de ARBO wetgeving

Hoe gaat dit in zijn werk?


 

In 2002 schreef de Trouw het volgende artikel: 

Afra Botman | 26 oktober 2002, 12:00 uur

‘Ooit wel eens geprobeerd een bureaustoel in te stellen? Wat een heidens karwei. De zithoogte verstellen met die grappige gasveer gaat nog wel. Maar de hendels en knoppen voor de rugleuning, de zitting en de armleuningen zijn onvindbaar. Of ze zijn onbereikbaar vanuit zittende positie. De handleiding is onbegrijpelijk, zeker voor iemand die niet weet wat de goede zithouding is. Naar schatting van ergonomen zit twee procent van de bureauwerkers op een goed ingestelde stoel. En hebben maar heel weinig ooit een blik geworpen op de handleiding.’


Toch is een goede stoel van groot belang, vooral bij beeldschermwerk. Aangezien de computer thuis ook prominent aanwezig is, behoort ook daar een goede stoel te staan. En goed is duur, dat leren we van de ronde langs de winkels en specialisten. De mens is niet gemaakt om te zitten, is hun credo. Voor urenlang goed zitten heeft de mens hulp nodig. Een bureaustoel is niet zomaar een stoel, een bureaustoel is een zitondersteuning. Sommige verkopers hebben zelfs enge verhalen over afgeknelde zenuwen en dode aders. Bij dergelijke dramatische woorden horen vette prijzen, reken op minstens 500 euro. Lees hier het volledige artikel: https://www.trouw.nl/nieuws/bureaustoel~b7368f53/ 


Bovenstaand probleem doet zich helaas nog steeds voor. In het kader van de Risico Inventarisatie & Evaluatie, RI&E, is Sit Right Up dan ook van mening dat elke medewerker minimaal éénmaal een werkplekonderzoek zou moeten krijgen om na te gaan of de werkplek zo optimaal mogelijk is ingesteld. Waardoor klachten aan armen, nek en schouders voorkomen kunnen worden of bestaande klachten worden verminderd. 


Hiervoor hebben wij Sit Right Up Safe ontwikkeld waarbij we gebruikmaken van de Kantoren RI&E. Met de Kantoren RI&E wordt er een inventarisatie gedaan van de aanwezige middelen. Zoals bureaus, bureaustoelen en overige hulpmiddelen. Tevens wordt er bepaald hoeveel van de werkplekken niet optimaal zijn ingesteld. Dit gebeurt door een éénmalige controle ronde langs elke werkplek. 


Maar wij gaan natuurlijk niet eerder naar huis dan dat alle werkplekken zo optimaal mogelijk zijn ingesteld met de middelen die er zijn! Zodat bestaande risico's worden beperkt en de Medewerker "Gezond" kan werken tot aan zijn Pensioen :-)!

Wij besteden gemiddeld ca. 20 minuten aan het instellen van de werkplek, waarbij de medewerkers ook van advies worden voorzien. Na afloop ontvangen zij een persoonlijk werkplekpaspoort. 

Van dit RI&E werkplekonderzoek krijgt de werkgever een Plan van Aanpak waarin wordt gewezen op de eventueel aanwezige risico’s en wat er voor nodig is om de risico’s zo laag mogelijk te houden. 

Sit Right Up Inventarisatie risico's (RI&E)

Met Sit Right Up Safe

  • inventariseren*  we de huidige werkplekken
  • controleren we het aanwezige meubilair a.d.h.v. de ARBO richtlijnen
  • observeren we de medewerkers
  • stellen we de werkplekken samen met de medewerkers zo optimaal mogelijk in
  • evalueren we de voor en na situatie met de medewerkers
  • verstrekken we een werkplekpaspoort voor de persoonlijke instellingen
  • ontvangt de werkgever een Plan van Aanpak met actiepunten
  • zorgen wij ervoor dat uw investering in verantwoord meubilair goed wordt benut
  • ontvangt de werkgever een volledige getoetste RI&E volgens de ARBO wetgeving

*Bij het inventariseren van de werkplekken worden de medewerkers eerst geobserveerd, en hiervan ook foto’s genomen. Na de observatie stellen we samen met de medewerker de werkplekken zo optimaal mogelijk in, waarna er opnieuw foto’s worden genomen. Deze voor en na foto’s krijgen de medewerkers na het instellen van hun werkplek te zien. Dit is bedoeld om de medewerker zelf bewust te laten worden van zijn eigen handelen hierin. Waardoor de risico’s op klachten aan armen, nek en schouders zo laag mogelijk blijven.

Het Plan van Aanpak omvat

  • een uitgebreid verslag waarin de actiepunten worden vermeld
  • welke actiepunten zijn aangepakt tijdens het werkplekonderzoek
  • worden de specifieke bijzonderheden, die zijn waargenomen bij de medewerkers, toegelicht in de vorm van actiepunten


Dit Plan van Aanpak wordt getoetst door een een gecertificeerde partij waardoor jouw organisatie voldoet aan de ARBO wetgeving


Sit Right Up Myofeedbackadvies

Maak gebruik van ons "kennismakingsaanbod" en ervaar wat Sit Right Up voor jou en je medewerkers kan betekenen! 

Vragen over Sit Right Up Safe? Neem vrijblijvend contact op.