Het Coronavirus en “gezond” thuiswerken hoe doe je dat?
Iedereen is in de ban van het “Coronavirus”. Massaal moeten we thuis gaan werken en zitten we merendeels aan de keukentafel. Helaas is dit geen optimale plek om onze werkzaamheden uit te voeren, zeker niet wanneer dit voor een langdurige periode is.
Het risico op klachten aan armen, nek en schouders is door het werken aan de keukentafel erg groot. Thuis beschikken we meestal niet over de ergonomische hulpmiddelen die ervoor zorgen dat we onze werkplek zo optimaal mogelijk kunnen instellen. De keukenstoel geeft niet de juiste ondersteuning, is vaak te laag ten opzichte van de bovenkant van het tafelblad, waardoor je armen niet goed worden ondersteund. Daarnaast zorgt het er ook voor dat het beeldscherm dan vaak te hoog staat afgesteld. Wat nek klachten kan veroorzaken.
Het werk moet zoveel mogelijk gedaan worden en natuurlijk hopen we dat het virus snel onder controle zal zijn. Om ervoor te zorgen dat we, nadat we thuis onze werkzaamheden hebben uitgevoerd, ook straks weer zonder klachten op kantoor kunnen werken. Geef ik jullie een aantal tips hoe je ervoor kan zorgen dat je door het thuis werken de klachten aan armen, nek en schouders zo klein mogelijk houd.
Tip 1: Leg een kussentje onder de billen. Wanneer de keukenstoel te laag is, leg dan een kussentje in de zitting als extra verhoging. Hierdoor kom je hoger te zitten en kan je meer gebruik gaan maken van het tafelblad.
Tip 2: Schuif je stoel zoveel mogelijk aan de tafel en leg je armen op het tafelblad. Zorg ervoor dat je schouders daarbij niet opgetrokken zijn maar afhangend.
Tip 3: Gebruik een voetenbankje om het hoogte verschil op te vangen. Zorg dat je benen in de juiste 90° hoek staan. Dit kan je doen door een voetensteun onder de tafel te plaatsen of als die er niet is er een te maken van b.v. een stevige lege doos of kunststof box. Als je erg handig ben, timmer er één in elkaar van een paar plankjes.
Tip 4: Zorg dat je beeldscherm op de juiste hoogte en afstand staat. De richtlijn hiervoor is: bovenkant beeldscherm op wenkbrauw hoogte. Hiervoor kan je gebruik maken van een stapel dikke boeken of als je het in huis hebt een pak A4 printpapier. De kijkafstand is de reikafstand. Strek je armen voor je uit, aan het einde van je vingertoppen begint het beeldscherm. LET OP, draag je een bril met multifocale glazen dan moet je beeldscherm zo laag mogelijk staan. Je kan dan beter door het lees gedeelte van je glazen kijken. Dit voorkomt dat je nek klachten krijgt.
Tip 5: Ga staan. Wissel zitten en staan af en ga na twee uur zitten staand werken. Hiervoor kan je gebruik maken van een hoge tafel. Misschien heb je nog ergens een “statafel” in een hoekje staan van een vorig feestje of als je geen hoge tafel hebt, zet je strijkplank neer en stel die zodanig af dat je armen in een hoek van 45° staan en je schouders niet zijn opgetrokken. LET OP, als je niet gewend bent om staand te werken ga dan niet direct een uur achter elkaar staan, maar bouw dit langzaam op.
Tip 6: Neem voldoende “micro” pauzes. Na twee uur beeldschermwerk is het advies om 10 minuten pauze te nemen. In het geval van thuiswerken verwacht ik dat dit niet zo moeilijk zal zijn. Tussendoor even de vaatwasser inruimen of de wasmachine aanzetten. Een lekker kopje koffie/thee zetten.
Extra aandachtspunt: Wanneer er alleen met een laptop wordt gewerkt zonder los toetsenbord, dan is het raadzaam om extra pauzes in te lassen. Officieel mag er maar twee uur aansluitend over de gehele dag met een laptop gewerkt worden. Het is daarom beter, om gebruik te gaan maken van een los toetsenbord en muis.
Ik hoop dat jullie middels deze tips ervoor kunnen zorgen dat het thuiswerken ook leuk blijft en extra klachten zal voorkomen. Heb je nog vragen of wil je zeker weten of je werkplek thuis of op kantoor juist is ingesteld laat het mij weten. Dit kan op locatie conform de RIVM richtlijnen. Maar ook virtueel via Whatsapp of Microsoft Teams. Maak hier een afspraak.