Het carpaal-tunnelsyndroom en beeldschermwerk
28 mei 2021 

Het carpaal-tunnelsyndroom en beeldschermwerk

Het carpaal-tunnelsyndroom en beeldschermwerk wat betekent het en wat doet het met je maar vooral ook wat kan je doen om het te voorkomen!

Graag wil ik uit eigen ervaring vertellen wat het carpaal-tunnelsyndroom is, hoe het wordt veroorzaakt en wat je eraan kan doen maar vooral ook hoe je het kan voorkomen. Ik deel dit met jullie omdat er naar mijn beleving heel veel mensen met dezelfde klachten rond lopen, maar zich niet beseffen wat het effect kan zijn wanneer je er niet op tijd iets aan doet.

Het carpaal-tunnelsyndroom komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het is de meest voorkomende beroepsziekte bij beeldschermwerk en is wellicht beter bekend onder de noemer RSI.

Tijdens mijn zwangerschappen begon ik last te krijgen van mijn handen en armen. De klachten waren een doof gevoel, tintelingen en uiteindelijk ook krachtverlies in mijn hand en arm. Vooral in de nacht kwamen deze klachten naar voren. Je herkent het misschien wel als je dan wakker wordt en je, je arm niet meer voelt. Met rek- en strekoefeningen kwam het gevoel weer terug. Maar de volgende nacht was het weer hetzelfde liedje.

Op dat moment had ik nog geen idee waardoor de klachten veroorzaakt werden, laat staan dat er ook nog een naam voor was. Na de zwangerschappen werden de klachten wel minder, maar helemaal weg was het niet. Wanneer de klachten weer begonnen op te spelen kreeg ik hiervoor fysiotherapie, helaas heeft dat er bij mij niet voor gezorgd dat de klachten minder werden. Daarop ben ik acupunctuur gaan nemen, waar ik meer baat bij had. Ik praat hier uit mijn eigen ervaring. Ieder lijf is anders en dus ook elke behandeling wordt anders ervaren, laat dat duidelijk zijn.

Een lange periode is het toen goed gegaan, tot ik door mijn werk als administratief medewerkster veel beeldschermwerk moest verrichten. De klachten kwamen daardoor weer langzaam terug. Ook toen had ik nog geen idee waar de klachten precies vandaan kwamen. Bij mij voelde het alsof het uit mijn schouder afkomstig was. En daar lag voor mij dan ook de focus.

Doordat ik bij mijn werkgever de vraag had gekregen om de taak van ergo coach op mij te nemen en daarmee mij te verdiepen in de klachten die kunnen ontstaan door een verkeerde houding bij beeldschermwerk, zorgde ik er als eerste voor dat mijn eigen werkhouding werd verbeterd. Om zo mijn mede collega’s en nieuwe collega’s van een goed advies te kunnen voorzien.

Niet alleen door het repeterende werk maar ook door mijn niet optimaal ingestelde werkplek kwamen de klachten weer terug. Ik ben niet zo groot/breed van postuur waardoor de bestaande stoel niet goed was af te stellen, en er onvoldoende ondersteuning was van de armen. Hierop heb ik een “aangepaste” stoel gekregen die beter bij mijn postuur paste. Ook ben ik gebruik gaan maken van een aangepaste muis, in mijn geval was dat een joystick.

Ik merkte door het werken met een joystick dat mijn hand in een andere stand kwam te staan en dat dit ervoor zorgde dat mijn spieren minder belast werden. De klachten namen daardoor gelukkig ook weer af. Gedurende een lange periode ging het op en af. Afhankelijk van de inspanning kwamen de klachten toch weer terug. Ik dacht nog steeds dat deze klachten veroorzaakt werden door een knoop in mijn schouder! Af en toe langs de acupuncturist en ik kon er weer tegen aan.

Na verloop van tijd, begonnen de klachten opnieuw terug te komen, deze keer in zo’n mate dat het niet meer dragelijk was en ik er zelfs voor de ziektewet in moest. Na een bezoek aan de huisarts werd ik doorverwezen naar de specialist. Daar werd er een Echo en een EMG (Electro Myo Grafie) gemaakt van mijn arm en hand. Hierop was al heel snel duidelijk wat er aan de hand was. Ik had last van het carpaal-tunnelsyndroom, en dat was inmiddels in zo’n ver gevorderd stadium dat alleen opereren nog mogelijk was om het probleem te verhelpen.

Wat is het carpaal-tunnelsyndroom.

Natuurlijk ben ik, toen de diagnose bekend was, uit gaan zoeken wat dat nou precies was het carpaal-tunnelsyndroom. Op internet las ik er onder andere het volgende over: Wanneer je last hebt van het carpaal-tunnelsyndroom dan is er sprake van een beknelling van de zenuw in het midden van de arm (nervus medianus) ter hoogte van de pols (carpale tunnel) In deze tunnel lopen de buigpezen van de vingers en de zenuw.  De klachten beginnen vaak met een “slapende vinger”, wat ’s nachts tot uiting komt omdat je dan in rust bent. In de ochtend kan dan je hele arm pijn doen zelfs tot aan je schouder! Het was dus niet de “knoop” in mijn schouder die de klachten veroorzaakte.

Hoe wordt het veroorzaakt.

Het carpaal-tunnelsyndroom wordt doorgaans veroorzaakt door de zwelling van de bekleding van de pezen. De peesscheden kunnen zwellen door reuma en na forse handenarbeid. Het beeldschermwerk is hier een belangrijk voorbeeld van. Repeterende bewegingen zorgen voor een hoge spierspanning waardoor er een grote kans is op het krijgen van deze klachten.

Bij de zwelling van het bindweefsel kunnen ook hormonen een rol spelen. Dat verklaarde de klachten tijdens mijn zwangerschap. Maar ook tijdens de overgang kunnen deze klachten op spelen, waar ik op mijn leeftijd ook mee te maken kreeg. Ook is gebleken dat het erfelijk kan zijn. Binnen mijn familie zijn er diverse personen die last hadden van het carpaal-tunnelsyndroom.

Wat kan je eraan doen.

Bij mij begonnen de klachten aan mijn rechterhand, maar later ook aan mijn linkerhand! Het stadium waarin mijn klachten verkeerde was zodanig dat een brace/spalkje, die normaal wordt voorgeschreven als er sprake is van milde klachten, waarmee de pols rust krijgt en de klachten kunnen afnemen of een injectie in de pols met bijnierschorshormonen (cortison) en een plaatselijk verdovend middel, niet meer afdoende was.

Een operatie was de enige oplossing. In overleg met de specialist hebben we eerst mijn rechterhand geopereerd. De operatie ging voorspoedig, het herstel duurde in mijn beleving best wel lang, dat werd mede veroorzaakt door een bloeduitstorting na afloop. Al met al ben ik daardoor best een tijdje uit de roulatie geweest en moest ik het werk ook weer heel langzaamaan op gaan pakken.

Nadat de rechterhand weer zo goed als hersteld was, kon ik er niet onderuit en moest ook mijn linkerhand eraan geloven. Helaas ging deze operatie niet zo voorspoedig en moest dit na verloop van tijd opnieuw. Waardoor ik nog langer uit de roulatie was. Ik heb gemerkt dat wanneer je eenmaal last hebt van het carpaal-tunnelsyndroom je erg voorzichtig moet zijn en de boel niet moet overbelasten. Doe je dat wel dan loop je het risico dat er door het littekenweefsel opnieuw klachten gaan ontstaan.

Voorkomen is beter dan genezen.

Zelf ben ik destijds alles bij elkaar ruim 6 maanden niet in staat geweest mijn werk voor 100% uit te voeren. Je begrijpt dat het altijd beter is klachten te voorkomen. Maar hoe kan je dat doen bij beeldschermwerk. We weten dat repeterende bewegingen één van de grootste oorzaak is voor het krijgen van een Carpaal-tunnelsyndroom.

Het is dan ook belangrijk dat:

  • de werkplek zo optimaal mogelijk is ingesteld en er voldoende ondersteuning is van de armen en schouders. Daarbij is het ook belangrijk dat de polsen in de goede stand staan. Een ergonomische muis kan hierbij een oplossing zijn.
  • neem voldoende pauzes en maak meer gebruik van sneltoetsen.
  • hou je spieren soepel door onderstaande oefeningen te doen.
  • laat een werkplekonderzoek uitvoeren. Dit verdient zich meervoudig terug. Een zieke werknemer kost de werkgever namelijk al gauw € 250,00 per dag.

Voor meer informatie over het carpaal-tunnelsyndroom kan je terecht op deze website.

In dit BLOG lees je meer over de symptomen bij RSI/CANS

Herken je jezelf in bovenstaand verhaal en worden jouw klachten ook veroorzaakt door beeldschermwerk of wil je dit juist voorkomen, neem dan gerust contact met mij op voor het uitvoeren van een werkplekonderzoek. 

 

 

 

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen