Efficiënt thuiswerken en in de flow blijven.
24 februari 2021 
in Corona

Efficiënt thuiswerken en in de flow blijven.

Efficiënt thuiswerken en in de flow blijven zorgt voor meer concentratie want u wordt niet afgeleid door collega’s, geen files, en u kunt uw eigen tijd indelen. Thuiswerken heeft dus zo zijn voordelen. Maar thuis lonkt misschien wel de tuin of dat ene huishoudelijke klusje. Hieronder leest u zes tips hoe u zo efficiënt mogelijk thuis kan werken en in de flow blijft. 

  1. Kleed u aan. De weg van bed naar laptop is enorm kort als u thuiswerkt. De verleiding om in uw pyjama achter uw laptop te kruipen is groot. Maar onthoud: als u zichzelf aankleedt, dan verkeert u in de werksfeer i.p.v. chillsfeer. En voor thuiswerkers die liever gewoon in joggingpak blijven: trek dan in ieder geval uw schoenen aan. Ga ook gewoon aan een bureau of eettafel zitten en lig niet op de bank of bed.
  1. Maak een planning. Stel aan het begin van de dag realistische doelen. Noteer ze op een to-do lijst en streep af als u een taak hebt afgerond. Dat geeft een voldaan gevoel! Dat geldt trouwens ook gewoon voor een normale werkdag op kantoor, maar bij thuiswerken helpt een to-do lijst ook goed bij het afronden van het werk. U kunt dan moeite hebben om de dag af te sluiten en zo blijft u ongemerkt tot laat doorwerken. To-do’s af? Computer uit! 
  1. Plan pauzes. Een veelgehoorde valkuil voor thuiswerken is de alom aanwezige afleiding. Maar hebt u thuis echt meer afleiding dan op uw werk? Ook daar loopt u weleens heen en weer naar het koffieapparaat of uw collega’s voor een praatje. Plan thuis twee á drie korte pauzes voor afleiding in. Reserveer tien minuten voor bijvoorbeeld een huishoudelijke taak en zorg dat u zich houdt aan tijd die u plant voor het ophangen van uw was of het uitruimen van de vaatwasser. Daarna kunt u weer met frisse moed verder! 
  1. Kies blokken productiviteit. Natuurlijk bent u altijd bereikbaar, maar zet gedurende enkele blokken van productiviteit uw notificaties van email en whatsapp uit. Hiermee zorgt u ervoor dat u lekker in de flow blijft werken en u uw concentratie kan vasthouden. 
  1. Zorg dat u bij alle documenten kan. Het creëren van een fijne werkplek thuis is noodzakelijk om goed te kunnen werken. Denk aan een goed ingerichte werkplek, maar ook aan de toegang tot documenten. Check voordat je thuiswerkt de VPN- of cloud verbinding.
  1. Maak afspraken met gezin of huisgenoten.Wanneer uw huisgenoten ook thuis zijn, kan het helpen om afspraken te maken.

Met deze tips blijven we helder en geconcentreerd bezig, waardoor het thuiswerken ook het gewenste resultaat op levert.

Voor een werkplekonderzoek kunt u hier contact met mij opnemen

Bron: Monsterbord, ManagersOnline

Over de schrijver
Reactie plaatsen